Blog: Słodki sentyment

Tarta czekoladowo-malinowa

Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Tarta jest przepyszna, ładnie wygląda, nie jest trudna, więc może się pojawić na niedzielnym stole, na urodziny, ale równie …

Tiramisu pistacjowe

Tiramisu pistacjowe w wersji bez jajek to fantastyczny deser, który sprawdzi się na większe okazje, ale też na małe zachcianki, ponieważ deser zrobicie dosłownie w 30 minut. Najtrudniejszym elementem jest …

Ciasteczka lniane z dżemem

Jeśli chcesz spróbować czegoś zupełnie innego, zrób ciasteczka lniane z dżemem, z dodatkiem kakao, orzechów i czekolady – ten smak pozytywnie Cię zaskoczy 🙂 Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na …

Jabłecznik królewski

Przepyszny jabłecznik królewski ze swojskim musem jabłkowym, na delikatnym biszkopcie, przykryty śmietankową chmurką. Całość to świetna kompozycja, idealna na uroczystości, do niedzielnej kawy, albo na słodkie „zachciewajki”. Uwaga: szklanka 200 …

Słodki sentyment

Rewelacyjne batony brownie bez mąki i dodatku białego cukru. Doskonała i przepyszna propozycja na świetny dodatek do kawy. I jeszcze jedna zaleta – te batony przygotujesz w 30 minut 🙂 …

Deserek kokosowa krówka

Polecam Wam szybki deserek kokosowa krówka, który przygotujecie w 30 minut. Dla przełamania słodyczy dodałam dżem z czarnej porzeczki i taka kompozycja świetnie trafia w słodkie podniebienie 🙂 Z podanych …

Słodki sentyment

Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i ciastkarni. To rurki z ciasta przypominającego nasze ciasto faworkowe nadziane kremem na bazie serka ricotta. Dobre cannoli jest kruche, …

Domowe marcepanki

Te przepyszne domowe marcepanki zrobicie w zaledwie kilka chwil. A największą ich zaletą jest to, że sami możecie dopasować stopień ich słodyczy. Większość marcepanków ze sklepu jest dla mnie za …

Deser czekoladowo-gruszkowy

Ten deser czekoladowo-gruszkowy jest idealną propozycją na Walentynki, dla wszystkich miłośników czekolady i fanów delikatnych, musowych konsystencji. Deser jest świetnie wyważony, smak gruszki przenika się tutaj z czekoladą i prażonymi …

Pączki z piwem

Rewelacyjny smak i puszystość – pączki z piwem to jedne z lepszych pączków, jakie jadłam. I niech Was nie zniechęca dodatek piwa, bo jest ono wykorzystywane w słodkiej kuchni i …

Deserki truskawkowe z kremem namelaka

Latem, kiedy sezon owocowy trwa, takie deserki truskawkowe z kremem namelaka są świetnym rozwiązaniem na upalne dni. Deserki to świetne połączenie truskawek z czekoladowym kremem, a wszystko dopełnia ciasteczkowa posypka. …

Ciasteczka kruche z cukrem

Szybkie i pyszne ciasteczka kruche z cukrem świetnie sprawdzą się na imprezie, podczas wizyty gości, albo po prostu do herbaty lub kawy. Taka mała przyjemność „na raz” Uwaga: szklanka 200 …

Sernik baskijski

Sernik baskijski to jeden z najbardziej kremowych serników, jakie dane mi było spróbować. Rewelacyjna konsystencja i smak, który każe sięgać po kolejny kawałek. Oryginalnie sernik baskijski przygotowuje się na serkach …

Piernik marchewkowy

Taki piernik marchewkowy z czekoladą to genialna propozycja na Boże Narodzenie. Piernik jest wilgotny, mięciutki i od razu gotowy do jedzenia. Robi się go na ostatnią chwilę 🙂 Uwaga: szklanka …

Kolorowy makowiec

Przepis na kolorowy makowiec pochodzi ze „słodkosentymentowego zeszytu”, czyli będzie miał z dobrych 35 lat… a może trochę więcej? Już sama nie wiem, ale wiem, że nadszedł czas na zaprezentowanie …

Piernik dojrzewający II

Piernik dojrzewający II to już druga propozycja ode mnie na piernik dojrzewający. Wspaniale aromatyczny, mięciutki i przepyszny. Tym razem połowa z chałwą, a połowa z marcepanem, no i oczywiście z …

Karpatka czekoladowa w poprzek

Jeśli lubicie karpatkę, to karpatka czekoladowa w poprzek będzie idealnym ciastem dla Was. Klasyk w lekko innym wydaniu 🙂 Ciekawie wygląda i rewelacyjnie smakuje. A robi się ją tak samo …

Ciasto maślankowe z owocami

Ciasto maślankowe z owocami to właściwie tradycja w sezonie owocowym. U mnie padło tym razem na truskawki i maliny. Do zrobienia ciasta użyłam miksera, dzięki czemu konsystencja po upieczeniu jest, …