Brokuł zawiera witaminę C która dostarczana wewnętrznie może polepszyć kondycje skóry Reguluje ciśnienie krwi – zawiera pierwiastki potasu, magnezu i wapnia ich jednym z zadań jest regulacja ciśnienia we krwi. Przepis na Tartę z Brokułem, Porem i Cukinią Farsz Warzywny Brokuł Por Cukinia Czosnek Sól Pieprz Cayenne Olej +Ser Comte +Jajko Na oleju, lekko podsmażamy pokrojony brokuł, por, cukinie i czosnek. 7 istotnych Właściwości Brokuła: Zapobiega anemii – brokuł zawiera folacyne – witaminę niezbędną do prawidłowej produkcji krwi. Gorzkawy smak brokuła sprawia, że często go omijamy – tarta brokułowa jest idealnym sposobem na wprowadzenia tego cennego warzywa do jadłospisu. W 100 gramach brokuła znajdziemy około 63 µg folacyny, jest to około 16% dziennego zapotrzebowania na ten mikroelement. Ta zaproponowana zawiera delikatny i lekko orzechowy ser o nazwie Comte – który podkreśla i wzbogaca smak brokuła i innych dodanych warzyw. Ze względu na występujące związki indolowe, brokuł jest warzywem chemoprewencyjnym czyli takim który może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Układamy ciasto na blachę – Lekko nakłuwamy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku (160 stopni). Brokuł zawiera luteina, zeaksantynę i beta katoten, wymienione komponenty redukują ryzyko chorób: zwyrodnienia plamki żółtej lub katarakty. Zdrowe kości- brokuł zawiera witaminę K i wapń które są niezbędne do podtrzymania zdrowych kości. Pieczemy w 160 stopniach dodatkowe 15-25 minut ( lub do czasu, aż tarta się upiecze i ładnie zarumieni).