Kopytka z dyni i kaszy jaglanej składniki: - 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej - 450 g dyni - 1 jajko - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - szczypta kurkumy - 2 szczypty gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka suszonej szałwii - mąka ryżowa około 12 łyżek + do podsypania ciasta na stolnicy - sól wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, wycinamy pestki i kroimy na kawałki. Odkąd wyedukowałam się w temacie zdrowego żywienia i zwracam dużą uwagę na to co jemy to tradycyjne kluski raczej nie maja u mnie szans. Eksperymentowanie w kuchni zawsze mnie pociągało, dlatego teraz z chęcią wykorzystuje znane produkty w inny niż dotychczas sposób. Jednak nie oznacza to, że od teraz nic takiego nie zagości w naszej kuchni. O nie! Okazuje się, że zdrowe gotowanie otwiera przed nami nowe zamknięte dotąd drzwi. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną na powierzchnię. O kupnych kluskach w moim domu raczej mowy nie ma. Bardzo nad tym ubolewa moja starsza córka, która tego typu węglowodany mogłaby jeść na okrągło. Rodzina orzekła, że kopytka wypadły znakomicie i już domaga się kolejnych. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego wałek, który ostrym nożem kroimy po skosie.