Całość utrzymana w letnim, lekkim (no, nie licząc śmietanki:D) wydaniu, o wyraźnym posmaku curry:) 1 op. makaronu około 500 g piersi kurczaka 1 płaska łyżeczka curry (lub więcej wg upodobań) 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1-2 cukinie około 200-250 g fasolki szparagowej 250 ml śmietanki 30% (lub więcej, wg upodobań) 1 Danie świetnie smakuje posypane dodatkowo wypieczonym i pokruszonym chipsem boczku (około 50-70 g boczku w plastrach zrumienić na rozgrzanej, suchej patelni i pokruszyć na mniejsze kawałki tuż przed podaniem). Powinno go być na tyle dużo, by po dodaniu makaronu danie nie było suche. Kurczaka i cukinię z cebulą można podsmażyć na osobnej patelni, a następnie połączyć i zalać śmietanką. Udostępnij Zapisz Dla wszystkich tych, którzy chcieliby nieco urozmaicić swoje obiadowe menu, mam przepis na pyszny makaron z warzywami – cukinią i fasolką szparagową, oraz kurczakiem. Cukinię kroimy na krótkie paseczki lub na półplasterki. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Smażymy przez kilka minut (można na 2 minutki przykryć patelnię pokrywką). Dodajemy na patelnię z warzywami i kurczakiem, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na pół.