Ewentualnie z ziołami sól do smaku cukier – jest w oryginalnym przepisie, ale my zdecydowanie wolimy ketchup z cukinii bez jego dodatku łyżeczka ostrej papryki opcjonalnie trochę octu – my również pomijamy Ketchup z cukinii – przygotowanie No prostszej rzeczy chyba nie ma. Ketchup z cukinii – składniki 1,5 kilograma cukinii 0,5 kilograma białej cebulki koncentrat pomidorowy – koniecznie taki bez dodatków. Także warto kombinować zapasy cukiniowe na zimę, a ponieważ można z niej zrobić różna cuda niewidy, to my podsuwamy dziś pierwszy pomysł – ketchup z cukinii. Tak przygotowany ketchup z cukinii może stać w piwnicy nawet kilka lat – ale gwarantuję, nie da rady. I chociaż powoli to warzywko zaczyna być znów coraz droższe, to jeszcze można je kupić za mniej niż 2 zł za kilogram. Gotujemy jeszcze przez chwilę, zdejmujemy z ognia i jeszcze gorące pakujemy w słoiki. Co najbardziej lubicie – z cukinii? U nas się sprawdza, i właściwie już jedną turę zimowych zapasów zdążyliśmy wyjeść, więc weekendowo zabieramy się za kolejną! Obieramy naszą cukinię – chyba, że jest naprawdę młodziutka i ma miękką skórkę. A taki ketchup, może też służyć za pastę na chlebek. Na drugiej szklimy cebulkę – drobno pokrojoną. Mielimy ją w blenderze, wrzucamy na patelnię, posmażamy.