- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
kapusta
200 gram boczku
1 duża cebula
300 gram pieczarek
50 gram masła
3 łyżki mąki pszennej
150 ml mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
200 gram sera żółtego
Przepis
Obraną i umytą główkę kapusty wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą następnie gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut.
Na patelni podsmażamy boczek, cebulę oraz pokrojone pieczarki. Podsmażone składniki przekładamy do miseczki i przystępujemy do przygotowania sosu beszamelowego.
Na patelni roztapiamy masło do którego następnie dodajemy mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy, podsmażamy przez chwilę na patelni następnie dodajemy stopniowo mleko. Nasz sos doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy jeszcze przez kilka minut na patelni, cały czas mieszając. Pod sam koniec podsmażania dodajemy gałkę muszkatołową, ser żółty oraz wcześniej podsmażony boczek z pieczarkami i cebulą.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy na natłuszczone naczynie żaroodporne i zalewamy naszym sosem beszamelowym.
Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w 180 stopniach celsjusza przez około 20 minut.
I gotowe.
Smacznego kochani.