Zapiekana kapusta w beszamelu

Ewelina
Zapiekanki
23.08.2017 16:06
Zapiekana kapusta w beszamelu
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

kapusta

200 gram boczku

1 duża cebula

300 gram pieczarek

50 gram masła

3 łyżki mąki pszennej

150 ml mleka

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

200 gram sera żółtego

Przepis

Obraną i umytą główkę kapusty wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą następnie gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut.

Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #1

Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #2

Na patelni podsmażamy boczek, cebulę oraz pokrojone pieczarki. Podsmażone składniki przekładamy do miseczki i przystępujemy do przygotowania sosu beszamelowego.

Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #3

Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #4

Na patelni roztapiamy masło do którego następnie dodajemy mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy, podsmażamy przez chwilę na patelni następnie dodajemy stopniowo mleko. Nasz sos doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy jeszcze przez kilka minut na patelni, cały czas mieszając. Pod sam koniec podsmażania dodajemy gałkę muszkatołową, ser żółty oraz wcześniej podsmażony boczek z pieczarkami i cebulą.

Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #5

Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #6

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy na natłuszczone naczynie żaroodporne i zalewamy naszym sosem beszamelowym.

Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #7

Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #8
Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #9

Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #10

Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w 180 stopniach celsjusza przez około 20 minut.

Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #11

I gotowe.

Smacznego kochani.

Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #12

Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #13

Zdjęcie Zapiekana kapusta w beszamelu #14