Zapiekanka brokułowa zapiekana w beszamelu

Ewelina
Zapiekanki
02.11.2015 10:46
Zapiekanka brokułowa zapiekana w beszamelu

Składniki

1 brokuł,

2 jajka,

3 ziemniaki,

½ szklanki startego sera,

2 łyżki masła,

2 łyżki bułki tartej,

sól do smaku,

1 łyżka posiekanej zieleniny.

Składniki na sos:

½ szklanki mleka,

4 dag masła,

4 dag maki,

2 żółtka jaja,

sól do smaku,

1 kostka rosołowa.

Przepis

Wykonanie sosu:

Masło z mąką zasmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzić mlekiem. Wrzucić kostkę rosołową, posolić do smaku, zagotować. Żółtka ubić i wlewać powoli cały czas mieszając do połączenia się składników.

Wykonanie:

Brokuł umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości cukru i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i również ugotować i pokroić w plastry. Brokuł podzielić na różyczki, wymieszać delikatnie z jajkami i ziemniakami.

Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać startym serem i polać zrumienionym masłem z bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec na złoto i posypać zieleniną.