Wartość odżywcza 1 kawałka (10-12) 96 kcal B 4 g W 12 g T 3 g Składniki: - 3 banany (najlepiej dojrzałe) - 1 szklanka mąki (dałam orkiszową) - 4 jajka w temp. pokojowej - 1 łyżeczka sody - 2 łyżki kakao - 2 łyżki masła orzechowego (lub oleju) - dosłodzić wedle uznania - Banany rozgniatamy widelcem i miksujemy z jajkami. Do drugiej dodajemy masło orzechowe (jest dla smaku, więc nie jest koniecznym składnikiem, wtedy zastępujemy olejem). - Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na przemian masę. Dwie łyżki jasne, dwie ciemniej i tak do wykończenia (lub prosto z misek lejemy na przemian). Ostatnio polubiłam ciasta z bananami, więc postanowiłam tym razem wykonać babkę z ich udziałem.