mleka 4 żółtka sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 80 g. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka masła Truskawki 300 g. truskawek 2 łyżki cukru 1/4 szkl. Ciasto 150 g. mąki pszennej + 2 łyżki do podsypywania 1 żółtko 60 g. masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Cytrynowy krem pâtissière 400 ml. Żółtka miksuj z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minut, dodaj sok z cytryny i skrobię. wody 1 płaska łyżeczka żelatyny Z podanych składników zagnieć ciasto. Zdejmij z ognia, wsyp żelatynę oraz pozostałe truskawki, dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Ciasto rozwałkuj, podsypując w razie konieczności mąką, na grubość około 3 mm. Po wlaniu całego mleka postaw całość na palnik i ciągle ubijając zagotuj. Gotuj aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać, ok. 8 minut. Po wystudzeniu wyjmij z foremek. Do żółtek wlewaj po trochę gorącego mleka, cały czas miksując.