Przepis
Domowa zapiekanka ,,ala,, lassanga, tyle tylko, że makaron wymienimy na liście włoskiej kapusty i ziemniaki. Pożywna, smaczna i bardzo energetyczna.
Składniki:
mała główka włoskiej kapusty
1/2 kg mielonego mięsa
6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurach
1 duża cebula
1 jajko
1 szklanka rosołu
2 łyżki przecieru pomidorowego
10-15 dag wędzonego boczku
pieprz
sól
majeranek
bazylia garść suszonego czosnku w płatkach
Znakomite suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju
Z kapusty wyciąć głąb. Podgotować całą główkę w gorącej wodzie na małym ogniu, kiedy liście zmiękną kolejno je odrywać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rosołem, ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami boczku. Na nich układać warstwowo: liście kapusty, ziemniaki, mięso itd., wierzch przykryć kapustą, posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami. Podlać resztą rosołu. Zapiekać w piekarniku w tem. 180C przez 1 godzinę.