Zapiekanki

Zapiekanka w liściach kapusty

Ewelina

Aug. 29, 2014, 7:04 p.m.

Zapiekanka w liściach kapusty

Składniki

Przepis

Domowa zapiekanka ,,ala,, lassanga, tyle tylko, że makaron wymienimy na liście włoskiej kapusty i ziemniaki. Pożywna, smaczna i bardzo energetyczna.

Składniki:

mała główka włoskiej kapusty

1/2 kg mielonego mięsa

6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurach

1 duża cebula

1 jajko

1 szklanka rosołu

2 łyżki przecieru pomidorowego

10-15 dag wędzonego boczku

pieprz

sól

majeranek

bazylia garść suszonego czosnku w płatkach

Znakomite suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju

Z kapusty wyciąć głąb. Podgotować całą główkę w gorącej wodzie na małym ogniu, kiedy liście zmiękną kolejno je odrywać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rosołem, ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami boczku. Na nich układać warstwowo: liście kapusty, ziemniaki, mięso itd., wierzch przykryć kapustą, posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami. Podlać resztą rosołu. Zapiekać w piekarniku w tem. 180C przez 1 godzinę.