Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 100 g kapusty kiszonej
- 15 średnich ugotowanych ziemniaków
- 200 g żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
Przepis
Mięso mielone smażymy na 2 łyżkach oleju. Następnie obieramy cebulę, czosnek i kroimy w drobna kosteczkę. Paprykę oraz ogórka kiszonego również kroimy w małą kostkę. A kapustę kiszoną przelewamy 2 razy zimną woda, aby straciła nadmiar kwasu i kroimy na mniejsze kawałki.
Gdy mięso będzie usmażone dodajemy cebulę, czosnek i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy ogórka, paprykę, kapustę dusimy około 15 minut. Po tym czasie doprawiamy, dodajemy ketchup i mieszamy.
Ziemniaki ugotowane kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami - plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego sera i ponownie układamy plasterki ziemniaków, reszta farszu i sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Smacznego...