Warzywna zapiekanka z beszamelem

Joanna
Zapiekanki
05.05.2015 6:51
Warzywna zapiekanka z beszamelem

Składniki

60 dag cukinii

50 dag bakłażana

60 dag ugotowanych ziemniaków

2 pomidory

bazylia

zioła prowansalskie

sól, pieprz, bazylia

oliwa

Beszamel:

1 łyżka mąki pszennej (z górką)

1 łyżka masła

1 szklanka mąki

szczypta gałki muszkatołowej

sól

Przepis

Masło rozpuścić dodać mąkę i smażyć tylko do momentu aż mąką się połączy z masłem (nie wolno spalić mąki). Następnie wlewamy mleko przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Cały czas mieszamy aż beszamel zgęstnieje. Gotowym od razu polewamy zapiekankę.

Cukinie, bakłażana kroimy w plastry, solimy. Odstawiamy na 10 mniut. Pomidora również kroimy w plastry. Następnie cukinie, bakłażna przyprawiamy ziołami i pieprzem, następnie grilujemy z odrobiną oliwy. Ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Teraz warzywa układamy warstwowo. Całość polewamy beszamelem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 C przez 30- 40 minut.