Składniki
60 dag cukinii
50 dag bakłażana
60 dag ugotowanych ziemniaków
2 pomidory
bazylia
zioła prowansalskie
sól, pieprz, bazylia
oliwa
Beszamel:
1 łyżka mąki pszennej (z górką)
1 łyżka masła
1 szklanka mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól
Przepis
Masło rozpuścić dodać mąkę i smażyć tylko do momentu aż mąką się połączy z masłem (nie wolno spalić mąki). Następnie wlewamy mleko przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Cały czas mieszamy aż beszamel zgęstnieje. Gotowym od razu polewamy zapiekankę.
Cukinie, bakłażana kroimy w plastry, solimy. Odstawiamy na 10 mniut. Pomidora również kroimy w plastry. Następnie cukinie, bakłażna przyprawiamy ziołami i pieprzem, następnie grilujemy z odrobiną oliwy. Ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Teraz warzywa układamy warstwowo. Całość polewamy beszamelem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 C przez 30- 40 minut.