Przepis na idealny kremowy sos grzybowy - 5 kroków

Justyna
Kulinaria
07.08.2017 18:18
Przepis na idealny kremowy sos grzybowy - 5 kroków

Sos grzybowy to pyszny dodatek do mięs, gołąbków, czy placków ziemniaczanych. Świetnie smakuje z kopytkami i makaronem. Jak zrobić idealny sos grzybowy? Oto 5 kroków, które musisz znać!

Sos najlepiej jest przyrządzać ze świeżych grzybów leśnych. Możesz użyć borowików, podgrzybków opieńków, grzybów mieszanych.

Przygotuj więc sobie:

  • 250 g grzybów leśnych
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebulę
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku

#1. Grzyby musisz dobrze oczyścić i umyć. Najlepiej opłucz je dwukrotnie pod strumieniem zimnej wody. Następnie osusz papierowym ręcznikiem.

#2. Większe grzyby pokrój w plastry, a mniejsze zostaw w całości. Podczas smażenia wszystkie grzyby i tak się skurczą. Cebulę posiekaj drobno.

#3. Na roztopione na patelni masło wrzuć cebulę i podsmaż ją lekko 2-3 minuty. Dodaj grzyby. Ponownie podsmaż przez 2-3 minuty, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś grzyby do miękkości. Jeśli trzeba dodaj więcej masła, aby nie spalić zawartości patelni.

#4. Posyp grzyby mąką i przesmaż chwilę. Następnie zalej całość szklanką bulionu warzywnego.

#5. Na koniec dodaj 3-4 łyżki śmietany kremówki i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dla aromatu można jeszcze dodać posiekanej pietruszki lub odrobiny tymianku.

Smacznego!

Zdjęcie Przepis na idealny kremowy sos grzybowy - 5 kroków #1
Fot. http://simply-delicious-food.com/creamy-mushroom-sauce/