Składniki
Składniki na dwie porcje:
• 200 gram kaszy pęczak • 200 ml śmietany 30%
• sól • pieprz • 10 gram borowików suszonych
• pietruszka • 100 gram masła • 50 gram sera twardego typu parmezan
Przepis
Sposób przygotowania:
• Borowiki kruszymy i zamaczamy w 0,5 litra wrzątku.
• Kaszę wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy do czasu aż zmięknie, ale się nie rozgotuje, ponieważ będziemy ją jeszcze dogotowywali w sosie.
• Gdy kasza będzie już ugotowana wrzucamy ją na patelnie z połową masła i odsączonymi borowikami. W ten sposób smażymy wszystko przez krótką chwilę.
• Następnie dodajemy wywar z borowików, które wcześniej odsączyliśmy i połowę śmietany.
• Dusimy wszystko, a gdy większość płynu odparuje dodajemy po trochu wywaru i śmietany.
• Na sam koniec dodajemy przyprawy, ser oraz pietruszkę.