Kremowy pęczak z borowikami

Obiad
09.07.2016 11:34
Kremowy pęczak z borowikami

Składniki

Składniki na dwie porcje:

• 200 gram kaszy pęczak • 200 ml śmietany 30%

• sól • pieprz • 10 gram borowików suszonych

• pietruszka • 100 gram masła • 50 gram sera twardego typu parmezan

Przepis

Sposób przygotowania:

• Borowiki kruszymy i zamaczamy w 0,5 litra wrzątku.

• Kaszę wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy do czasu aż zmięknie, ale się nie rozgotuje, ponieważ będziemy ją jeszcze dogotowywali w sosie.

• Gdy kasza będzie już ugotowana wrzucamy ją na patelnie z połową masła i odsączonymi borowikami. W ten sposób smażymy wszystko przez krótką chwilę.

• Następnie dodajemy wywar z borowików, które wcześniej odsączyliśmy i połowę śmietany.

• Dusimy wszystko, a gdy większość płynu odparuje dodajemy po trochu wywaru i śmietany.

• Na sam koniec dodajemy przyprawy, ser oraz pietruszkę.