Jak odróżnić DOBRE WĘGLOWODANY OD ZŁYCH?

Ewelina
Dieta i żywienie
01.07.2018 22:27
Jak odróżnić DOBRE WĘGLOWODANY OD ZŁYCH?

Na początku trzeba wiedzieć, że węglowodany to nic innego jak cukry.

To dlatego często mówimy węglowodany proste i złożone, ponieważ właśnie cukry dzielą się na te dwie grupy.

Niestety węglowodany proste czy złożone są praktycznie wszędzie więc jeżeli zmagasz się z nadmiarem kilogramów i chcesz schudnąć to koniecznie musisz nauczyć się po które z nich należy sięgać.

Nie powinniśmy całkowicie rezygnować z węglowodanów ponieważ to właśnie z nich czerpiemy potrzebną nam energię, a ta z kolei roznoszona jest do wszystkich komórek.

Stanowią ok 50% zasobów energetycznych więc można powiedzieć, że są w pewnym sensie paliwem dla naszego ciała.

Często gdy jemy ich zbyt mało jesteśmy zmęczeni i głodni.

To właśnie wtedy organizm zaczyna się domagać cukru i mamy większą chęć na niezdrową przekąskę w postaci słodkiego napoju czy czekoladowego batonika.

Niestety taki zastrzyk energii starcza nam na bardzo krótki czas.

Trzeba jednak zaznaczyć, że węglowodany nie są sobie równe.

Dlatego warto się zastanowić po które węglowodany sięgnąć aby były dla nas dobre.


JAKIE SĄ GŁÓWNE ŹRÓDŁA WĘGLOWODANÓW?


Do głównych źródeł węglowodanów możemy zaliczyć:

  • chleb i inne produkty mączne,
  • orzechy i nasiona,
  • kasza, makaron, ryż,
  • mleko i nabiał,
  • warzywa i owoce,
  • słodycze,
  • napoje i soki.

Wcześniej wspominaliśmy, że węglowodany dzielą się na proste i złożone.

Te dobre węglowodany to węglowodany złożone i to właśnie po nie powinniśmy sięgać.

Zawierają dużo błonnika i właśnie dzięki nim nasz organizm musisz ciężej pracować by je strawić.

To z kolei powoduje, że dłużej pozyskujemy z nich energię więc nasz organizm nie musi jej magazynować w postaci tłuszczu.

W przypadku węglowodanów prostych energia uwalniana jest bardzo szybko.

To z kolei sprawia, że występują duże wahania insuliny, a ta sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Produkty zawierające węglowodany proste są zazwyczaj wysoko przetworzone i bardzo ubogie w składniki odżywcze.

To wszystko powoduje, że jedząc węglowodany proste zaczynamy tyć.

Węglowodany powinniśmy jeść wtedy kiedy potrzebna jest nam energia czyli na pewno nie przed snem – oczywiście jeżeli zależy nam na zgubieniu kilku kilogramów.


WĘGLOWODANY ZŁOŻONE I PROSTE


Węglowodany złożone:

  • zawierają dużo błonnika,
  • mają niski indeks glikemiczny,
  • dają uczucie sytości,
  • przyspieszają metabolizm.

Węglowodany proste:

  • zawierają mało błonnika,
  • mają wysoki indeks glikemiczny,
  • są to puste kalorie które powodują tycie,
  • zwiększają poziom glukozy we krwi.

JAK ODRÓŻNIAĆ WĘGLOWODANY?


Z racji tego, że praktycznie większość tego co jemy zawiera cukry czyli węglowodany, powinniśmy wiedzieć które produkty zawierają węglowodany złożone, a które proste.

Źródłem węglowodanów złożonych są produkty pełnoziarniste oraz warzywa.

Dlatego właśnie po nie powinniśmy często sięgać, a także omijać z daleka wszelkie półprodukty.

O wiele zdrowiej jest przygotowywać posiłki samemu od podstaw.

Zdjęcie Jak odróżnić DOBRE WĘGLOWODANY OD ZŁYCH? #1


Źródłem węglowodanów prostych są owoce, cukier rafinowany i biała mąka.

Od razu zaznaczymy, że owoce zawierają cukier – fruktozę, a oprócz tego wiele potrzebnych nam składników odżywczych dlatego też nie powinniśmy z nich rezygnować. Wszystko z umiarem.

Cukier rafinowany i biała mąka występują we wszystkich niezdrowych przekąskach, a także w białym pieczywie. Dlatego warto mocno je ograniczyć.

Zdjęcie Jak odróżnić DOBRE WĘGLOWODANY OD ZŁYCH? #2


TO WARTO WIEDZIEĆ


CZEGO NIE NALEŻY JEŚĆ PRZED SNEM?


Jedząc te produkty na noc pogarszasz stan swojego zdrowia i sprawiasz, że Twój organizm odkłada dodatkowe kilogramy.


PIECZYWO – jedzenie kanapki przed snem nie jest dobrym pomysłem ponieważ pieczywo to węglowodany proste, które w dużej części odpowiadają za nadmiar tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Pamiętaj, że podczas snu metabolizm zwalnia więc nawet jedna kanapka może spowodować, że dodatkowy tłuszcz zacznie się odkładać.


MASŁO – zawiera nasycone kwasy tłuszczowe które spowalniają trawienie.

Jedząc np. chleb z masłem przed snem sprawiamy, że tłuszcz zaczyna się odkładać.


POTRAWY SMAŻONE – jeżeli dojadasz smażone rzeczy z obiadu bezpośrednio przed pójściem spać to lepiej przestań tak robić. Wszelkie tłuste potrawy są ciężkie do strawienia szczególnie w nocy kiedy nasz metabolizm spowalnia. Jedząc smażone potrawy na noc przyczyniasz się do odkładania się tłuszczu w swoich boczkach!


OWOCE – pamiętaj, że owoce zawierają cukier, a dokładnie fruktozę która może źle wpłynąć na trawienie podczas snu. Lepiej zrezygnuj z owoców na kolację czy jako przekąska przed snem.


SŁONE PRZEKĄSKI – po to chyba sięgamy najczęściej. Oglądając wieczorem telewizję większość z nas lubi sięgnąć po chipsy, paluszki czy orzeszki.

Jednak tego typu przekąski mają bardzo zły wpływ jeżeli chodzi o naszą masę.

Postaraj się zrezygnować z tego typu przekąsek.


SŁODYCZE – o słodyczach też należy zapomnieć przed snem. Duża zawartość cukru zagwarantuje nam pojawienie się dodatkowych kilogramów.

Pamiętaj także, że cukier dodaje energii więc z pewnością będzie nam trudniej zasnąć.