Krem z pieczarek - pyszna zupa

Ewelina
Zupy
22.10.2013 19:30
Krem z pieczarek - pyszna zupa

Przepis

SKŁADNIKI:

2 l wywaru z włoszczyzny

40 dag pieczarek

mała cebula

łyżka masła

2 łyżki mąki

2 żółtka

szklanka śmietanki

natka pietruszki

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, udusić na maśle, przełożyć do garnka z wywarem i zagotować. Dolać zawiesinę z mąki i pięciu łyżek wody. Gotować kilka minut, zdjąć z ognia, zmiksować i jeszcze raz podgrzać. Żółtka wymieszane ze śmietaną i niewielką ilością gorącego wywaru wlać do zupy, wymieszać i od razu zdjąć z ognia (nie gotować), przyprawić. Podawać z posiekaną natką.