Czy produkty light są zdrowe? Poznaj fakty i mity na ich temat

Agnieszka
Dieta i żywienie
27.06.2018 18:24
Czy produkty light są zdrowe? Poznaj fakty i mity na ich temat

Produkty light to produkty, które z założenia powinny zawierać przynajmniej o 30% mniej kalorii w postaci tłuszczu, cukru lub węglowodanów. Tutaj właśnie pojawia się wiele problemów. Zajadamy się bowiem batonikami i innymi przekąskami light wierząc, że nie zawierają one zbyt wielu kalorii, podczas gdy jest ich zazwyczaj tylko o 30% mniej. To jednak nie jedyna wada „odchudzonych” produktów.

#Produkty bez cukru

Niewiele osób zastanawia się, dlaczego coś, co nie zawiera cukru jest słodkie. Fit lody, słodkie napoje „bez cukru”, czy inne produkty, które w teorii nie zawierają cukru, zamiast niego zawierają sztuczne słodziki i o wiele więcej tłuszczu niż normalny produkt. Dzieje się tak dlatego, że produkt pozbawiony naturalnie występującego cukru traci smak, natomiast tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego trzeba dodać jego większą ilość.

Zdjęcie Czy produkty light są zdrowe? Poznaj fakty i mity na ich temat #1

#Cukier, a konserwanty

Warto również pamiętać o tym, że w wielu produktach, np. w dżemach, cukier pełni rolę konserwantu. Jeśli więc pozbędziemy się go z produktu, będziemy zmuszeni dodać do niego chemicznych, nie zawsze dobrych dla zdrowia konserwantów.

#Produkty bez tłuszczu

Produkty pozbawione tłuszczu nie są szczególnie odżywcze. Wiele cennych dla zdrowia witamin rozpuszczalnych jest tylko w tłuszczu. Pozbywając się tłuszczu, pozbywamy się więc również takich witamin jak witamina A, czy D. Przykładem może być odtłuszczony twaróg, który zostaje pozbawiony tych witamin, a dodatkowo przyswajalność wapnia z twarogu drastycznie spada.

#Czy produkty light tuczą mniej?

Okazuje się, że mając świadomość tego, że dana przekąska lub danie zawiera mniej cukru, tłuszczu, czy węglowodanów, zazwyczaj zjadamy jej o wiele więcej. Bilans kaloryczny wychodzi więc o wiele większy, niż wtedy, gdy jemy zwykłego batonika, twarożek, czy inną przekąskę.