Składniki
Polecamy pyszne ciasto z na kruchym cieście z borówkami, bezą i migdałami.
Składniki na ciasto:
20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag cukru
20 dag masła, schłodzonego
4 żółtka
Składniki na bezę:
4 białka
20 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
35 dag borówek amerykańskich
3 dag płatków migdałowych
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przepis
Przygotowanie ciasta:
Do dużej miski przesiewamy 20 dekagramów mąki pszennej oraz 5 dekagramów mąki ziemniaczanej. Do mąki dodajemy również szczyptę soli, ¼ łyżeczkę proszku do pieczenia, 5 dag cukru oraz 20 dag masła. Całość dokładnie wyrabiamy, przy pomocy rąk. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy do niego 4 żółtka. Gdy już wszystkie składniki połączą się, ze sobą ciasto odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem o wymiarach 24cmx28cm. Ciasto nakłuwamy na całej powierzchni przy pomocy widelca następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25 minut.
Przygotowanie bezy:
W misce ubijamy 4 białka z dodatkiem 20 dekagramów cukru. Pod koniec ubijania dodajemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
Na wystudzone ciasto wysypujemy borówki następnie wykładamy bezę. Całość posypujemy migdałami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.
Ciasto odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Życzymy smacznego.