Borówkowa chmurka - ciasto IDEALNE NA LATO

Ewelina
Ciasta
30.07.2017 22:35
Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO

Składniki

Polecamy pyszne ciasto z na kruchym cieście z borówkami, bezą i migdałami.

Składniki na ciasto:

20 dag mąki pszennej

5 dag mąki ziemniaczanej

szczypta soli

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

5 dag cukru

20 dag masła, schłodzonego

4 żółtka

Składniki na bezę:

4 białka

20 dag cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

35 dag borówek amerykańskich

3 dag płatków migdałowych

Rozmiar blaszki do pieczenia:

24cmx28cm

Przepis

Przygotowanie ciasta:

Do dużej miski przesiewamy 20 dekagramów mąki pszennej oraz 5 dekagramów mąki ziemniaczanej. Do mąki dodajemy również szczyptę soli, ¼ łyżeczkę proszku do pieczenia, 5 dag cukru oraz 20 dag masła. Całość dokładnie wyrabiamy, przy pomocy rąk. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy do niego 4 żółtka. Gdy już wszystkie składniki połączą się, ze sobą ciasto odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #1
Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #2

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #3

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #4

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #5

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #6

Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem o wymiarach 24cmx28cm. Ciasto nakłuwamy na całej powierzchni przy pomocy widelca następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25 minut.

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #7

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #8

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #9

Przygotowanie bezy:

W misce ubijamy 4 białka z dodatkiem 20 dekagramów cukru. Pod koniec ubijania dodajemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #10

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #11

Na wystudzone ciasto wysypujemy borówki następnie wykładamy bezę. Całość posypujemy migdałami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #12

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #13

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #14

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #15

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #16

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #17

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #18

Ciasto odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #19

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #20

Zdjęcie Borówkowa chmurka  - ciasto IDEALNE NA LATO #21

Życzymy smacznego.