Sernik z mango

Ciasta
07.09.2020 11:56
Sernik z mango

Masa serowa: - 1 kg twarogu (użyłam w wiaderku, dobrej jakości) - 35 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka (wielkość L) - 270 ml słodkiego mleka zagęszczonego - 200 g kwaśnej śmietany - 450 g pulpy mango - szczypta soli Twaróg przełożyć do misy miksera. Składniki na spód (tortownica o średnicy 28cm): - 130 g mąki pszennej - 75 g masła - 65 g cukru - 20 g kakao - większa szczypta soli Klajdra śmietanowa: - 400 g kwaśnej śmietany (18%) - 40 g cukru pudru - 2 łyżki pulpy mango Cukier puder przesiać do śmietany, wymieszać. Na środek wyłożyć pulpę mango i łyżką zrobić okręgi na śmietanie. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Wstawić do piekarnika na 55 minut lub do czasu, aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć, najlepiej dłońmi, zagniatając je mocno między palcami (nie łączy się w zbitą kulę). Potem mleko zagęszczone, kwaśna śmietana i na koniec pulpa z mango. Przepis pochodzi z poznańskiej kawiarni Ruina i wg autorki cieszy się on niezmiennie największym uwielbieniem, jeśli mieliście okazję go próbować, pewnie wiecie dlaczego : ) Owocowy, kremowy na obłędnym czekoladowym spodzie zyska uznanie wszystkich sernikowych miłośników : ) Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 10 minut, aż do lekkiego przyrumienienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/sernik-z-mango/