Tarta z borówkami-lekka i pyszna

Kasia
Ciasta
12.04.2015 12:35
Tarta z borówkami-lekka i pyszna

Składniki

Składniki na ciasto:

260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki)

150 g zimnego posiekanego masła (3/4 kostki)

30 g cukru pudru (3 łyżki)

1 jajko

szczypta soli

Składniki na masę budyniową:

3 jajka

420 g gęstego jogurtu naturalnego ( u mnie Bakoma)

1 łyżka cukru waniliowego

110 g cukru

2 łyżki mąki pszennej

szczypta soli

oraz

300 g borówek amerykańskich

Przepis

KRUCHE CIASTO:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.

MASA BUDYNIOWA:

Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie.

Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim borówki.

Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej.

Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny.

Podajemy schłodzone.