Składniki
Składniki na ciasto:
260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki)
150 g zimnego posiekanego masła (3/4 kostki)
30 g cukru pudru (3 łyżki)
1 jajko
szczypta soli
Składniki na masę budyniową:
3 jajka
420 g gęstego jogurtu naturalnego ( u mnie Bakoma)
1 łyżka cukru waniliowego
110 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
oraz
300 g borówek amerykańskich
Przepis
KRUCHE CIASTO:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.
MASA BUDYNIOWA:
Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie.
Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim borówki.
Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej.
Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny.
Podajemy schłodzone.