Przepis
PUSZYSTE CIASTO Z BORÓWKAMI
Przepis na ciasto pochodzi z TEJ strony. Bardzo lubię takie puszyste, wilgotne ciasta i to w 100% takie właśnie jest.
Zamiast jagód jak było w oryginalnym przepisie użyłam borówek i mandarynek z puszki. Kusiło mnie, aby ciasto posypać jeszcze obficie kruszonką, ale obawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie borówki i jeszcze kruszonką.
Ale i bez kruszonki wyszło bardzo smaczne :)
Składniki:
ok 250-300g borówek
1 mała puszka (200g) mandarynek
2,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju (dałam tylko 3/4szkl w zupełności wystarczy)
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: (cyt. za autorką przepisu)
Przygotuj 2 miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę i partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi wcześniej mandarynkami.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu - popudrować cukrem pudrem.