- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki na gołąbki:
- 750 gram mielonej wieprzowiny
- 100 gram ryżu (ugotowanego)
- 2 cebule
- włoska kapusta
- 1,5 litra bulionu
- sól
- pieprz
- oregano
- słodka papryka
Składniki na sos pomidorowy:
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 papryczki chilli
- 300 ml sosu pomidorowego
- 150 ml bulionu ( można użyć wywaru z gotowania gołąbków)
- oregano
- 4 łyżki śmietany
- koperek
Przepis
Przygotowanie gołąbków:
Cebulę podsmażmy na patelni.
Do posmażonej cebuli dodajemy mięso mielone. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, oregano oraz słodką papryką.
W międzyczasie gotujemy i odcedzamy ryż. Mięso łączymy z ryżem i dokładnie mieszamy.
Z kapusty wycinamy głąb a następnie wkładamy do wrzątku pojedyńcze liście kapisty. Po sparzeniu liści kapusty wyciągamy je na deskę do krojenia i pozbywamy się zgrubień.
Licie kapusty napełniamy farszem i dokładnie zwijamy (podobnie jak krokiety).
Dno wysokiego garnka wykładamy liśćmi kapusty nastepnie układamy na wierzch przygotowane gołąbki. Całość zalewamy bulionm i gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut.
Przygotowanie sosu:
Na patelni podsmażamy posiekane paryczki, czosnek oraz cebulę, następnie dodajemy sos pomidorowy, bulion (doprawiamy). Całość zagotowujemy i blendujemy. Do naszego sosu dodajemy również kwaśną śmietanę oraz koperek.
Tak przygotowany sos dodajemy do gołąbków.