Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej

Ewelina
Obiad
29.03.2017 14:21
Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki na gołąbki:

  • 750 gram mielonej wieprzowiny
  • 100 gram ryżu (ugotowanego)
  • 2 cebule
  • włoska kapusta
  • 1,5 litra bulionu
  • sól 
  • pieprz
  • oregano
  • słodka papryka

Składniki na sos pomidorowy:

  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 papryczki chilli
  • 300 ml sosu pomidorowego
  • 150 ml bulionu ( można użyć wywaru z gotowania gołąbków)
  • oregano
  • 4 łyżki śmietany
  • koperek

Przepis

Przygotowanie gołąbków:
Cebulę podsmażmy na patelni.

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #1 Do posmażonej cebuli dodajemy mięso mielone. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, oregano oraz słodką papryką.

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #2 W międzyczasie gotujemy i odcedzamy ryż. Mięso łączymy z ryżem i dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #3

Z kapusty wycinamy głąb a następnie wkładamy do wrzątku pojedyńcze liście kapisty. Po sparzeniu liści kapusty wyciągamy je na deskę do krojenia i pozbywamy się zgrubień.

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #4

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #5

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #6

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #7
Licie kapusty napełniamy farszem i dokładnie zwijamy (podobnie jak krokiety).

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #8

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #9

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #10


Dno wysokiego garnka wykładamy liśćmi kapusty nastepnie układamy na wierzch przygotowane gołąbki. Całość zalewamy bulionm i gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut.

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #11

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #12

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #13

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #14

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #15


Przygotowanie sosu:
Na patelni podsmażamy posiekane paryczki, czosnek oraz cebulę, następnie dodajemy sos pomidorowy, bulion (doprawiamy). Całość zagotowujemy i blendujemy. Do naszego sosu dodajemy również kwaśną śmietanę oraz koperek.

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #16

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #17

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #18

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #19

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #20 Tak przygotowany sos dodajemy do gołąbków.

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #21

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #22

Zdjęcie Gołąbki tradycyjne w kapuście włoskiej #23