Składniki
3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
300 gram masła
5 jajek
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1,3 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis
Mąkę tortową, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz masło łączymy ze sobą.
Do naszego ciasta dodajemy żółtka i wyrabiamy na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cynamon, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz jedno opakowanie budyniu. Całość mieszamy ze sobą.
Odcinamy 1/3 ciasta, która posłuży nam jako kruszonka. Pozostałą część ciasta wykładamy na blaszce o wymiarach 25 cm na 35 cm.
Tak przygotowane ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.
W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru oraz mąki ziemniaczanej.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy starte jabłka, ubite białka oraz pozostałą część ciasta (startą).
Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 35 minut w temperaturze 175 stopni.
I gotowe.