Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu

Ewelina
Ciasta
29.08.2018 18:36
Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu

Składniki

3 szklanki mąki tortowej

1/3 szklanki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 opakowanie proszku do pieczenia

300 gram masła

5 jajek

1 kg jabłek

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka soku z cytryny

1 opakowanie budyniu śmietankowego

1,3 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis

Mąkę tortową, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz masło łączymy ze sobą.

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #1

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #2

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #3

Do naszego ciasta dodajemy żółtka i wyrabiamy na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki.

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #4

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #5

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cynamon, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz jedno opakowanie budyniu. Całość mieszamy ze sobą.

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #6

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #7

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #8

Odcinamy 1/3 ciasta, która posłuży nam jako kruszonka. Pozostałą część ciasta wykładamy na blaszce o wymiarach 25 cm na 35 cm.

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #9

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #10

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #11

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #12

Tak przygotowane ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.

W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru oraz mąki ziemniaczanej.

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #13

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #14

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #15

Na podpieczony spód ciasta wykładamy starte jabłka, ubite białka oraz pozostałą część ciasta (startą).

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #16

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #17

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #18
Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #19

Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 35 minut w temperaturze 175 stopni.

I gotowe.

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #20

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #21

Zdjęcie Szarlotka z bezą i kruszonką na wierzchu #22