Ciasto Malinowa Chmurka z bezą

Ewelina
Ciasta
01.06.2017 13:57
Ciasto Malinowa Chmurka z bezą

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 100 gram masła
  • 150 gram mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na galaretkę:

  • 600 g malin (mogą być świeże lub mrożone)
  • 3 galaretki malinowe (każda na 500 ml wody)
  • 3,5 szklanki gorącej wody

Składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 laski wanilii

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałów

Rozmiar blaszki do pieczenia:

24cmx28cm

Przepis

Przygotowanie kruchego ciasta:

Mąkę pszenną łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, masłem, ekstraktem z wanilii oraz 3 żółtkami.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #1

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #2

Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #3

Przygotowanie bezy:

Białka z 3 jajek ubijamy stopniowo dodając cukier.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #4

Pod sam koniec ubijania dodajemy dwie łyżki mąki mąki ziemniaczanej.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #5

Ubite białka przekładamy na wyłożoną papierem formę do pieczenia, posypujemy migdałami i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 140 stopni.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #6

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #7

Po upływie godziny wyciągamy nasze kruche ciasto z lodówki i wykładamy je na blaszkę do pieczenia.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #8

Aby, ułatwić sobie proces wykładania ciasta na blaszkę możemy je w pierwszej kolejności pokroić w cienkie plastry, które następnie wykładamy na całej powierzchni blachy.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #9

Za pomocą palców wyrównujemy ciasto, następnie przy pomocy widelca nakłuwamy.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #10

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #11

Przygotowanie galaretki:

Trzy opakowania galaretki malinowej zalewamy wrzącą wodą.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #12

Całość dokładnie mieszamy, chwilkę przestudzić następnie dodajemy maliny. Całość odstawiamy do wystudzenia.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #13

Gdy nasza galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na spód ciasta. Całość ponownie odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #14

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #15

Przygotowanie kremu śmietankowego:

Śmietanę kremówkę ubijamy stopniowo dodając cukier puder, wanilię oraz serek mascarpone.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #16

Tak przygotowany krem wykładamy na naszą galaretkę malinową.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #17
Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #18
Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #19

Końcowym etapem jest wyłożenie wystudzonego wierzchu z bezy na krem śmietankowy.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #20

I gotowe.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #21

Ciasto jest pyszne!

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #22

Polecamy.

Zdjęcie Ciasto Malinowa Chmurka z bezą #23