Składniki
Składniki na ciasto:
- 100 gram masła
- 150 gram mąki pszennej
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na galaretkę:
- 600 g malin (mogą być świeże lub mrożone)
- 3 galaretki malinowe (każda na 500 ml wody)
- 3,5 szklanki gorącej wody
Składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 laski wanilii
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50 g płatków migdałów
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przepis
Przygotowanie kruchego ciasta:
Mąkę pszenną łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, masłem, ekstraktem z wanilii oraz 3 żółtkami.
Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Przygotowanie bezy:
Białka z 3 jajek ubijamy stopniowo dodając cukier.
Pod sam koniec ubijania dodajemy dwie łyżki mąki mąki ziemniaczanej.
Ubite białka przekładamy na wyłożoną papierem formę do pieczenia, posypujemy migdałami i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 140 stopni.
Po upływie godziny wyciągamy nasze kruche ciasto z lodówki i wykładamy je na blaszkę do pieczenia.
Aby, ułatwić sobie proces wykładania ciasta na blaszkę możemy je w pierwszej kolejności pokroić w cienkie plastry, które następnie wykładamy na całej powierzchni blachy.
Za pomocą palców wyrównujemy ciasto, następnie przy pomocy widelca nakłuwamy.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie galaretki:
Trzy opakowania galaretki malinowej zalewamy wrzącą wodą.
Całość dokładnie mieszamy, chwilkę przestudzić następnie dodajemy maliny. Całość odstawiamy do wystudzenia.
Gdy nasza galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na spód ciasta. Całość ponownie odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki.
Przygotowanie kremu śmietankowego:
Śmietanę kremówkę ubijamy stopniowo dodając cukier puder, wanilię oraz serek mascarpone.
Tak przygotowany krem wykładamy na naszą galaretkę malinową.
Końcowym etapem jest wyłożenie wystudzonego wierzchu z bezy na krem śmietankowy.
I gotowe.
Ciasto jest pyszne!
Polecamy.