Składniki: - 170 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 2000) - 100 g masła - 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego - szczypta soli - 1 jajko (wielkość L) - 400 g jagód + 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego - 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej Mąkę posiekać z masłem, dodać 4 łyżki trzcinowego cukru, szczyptę soli i jajko. Przełożyć na blachę, odkleić górny arkusz papieru i wyłożyć nadzienie – jagody dokładnie wymieszane z 2 łyżkami cukru trzcinowego i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej, zostawiając kilka centymetrów luzu od brzegu. Podstawa to lekko zmodyfikowane ciasto z mojej ulubionej pszennej galette tym razem w towarzystwie jagód, ale prawie wszystkie owoce będą pasować : ) Moja koleżanka Julia poczęstowała mnie orkiszową tartą i od razu nabrałam ochoty na przygotowanie podobnej w domu : )