Na to wyłożyć masę makową (jeśli korzystacie z kupnej masy warto, aby była dobrej jakości, zbyt wodnistą należy najpierw osuszyć), następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemną część ciasta, wyłożyć pianę z białek i na nią zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałą białą część ciasta. Składniki (blacha o wymiarach 21×21 cm u dołu formy): 5 żółtek (jajka wielkość L) 2 łyżki cukru 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 5 białek (jajka wielkość L) + 1 szklanka cukru 850 g masy makowej Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dużych oczkach tarki zetrzeć pierwszą część jasnego ciasta. Dzisiejsza wersja na kruchym spodzie jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, a dodatkowo obłędnie pyszna i nie znam nikogo komu by nie zasmakowała : ) Ciasto podzielić na trzy równe części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie dokładnie wymieszać. Wszystkie części owinąć folią spożywczą i przełożyć zamrażarki na ok. 10-15 minut. Makowiec pieczemy głównie na Święta i może dlatego zawsze smakuje wyjątkowo : )