Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego 4 pełne łyżki serka mascarpone (ok. 180 g) 150 ml śmietanki kremówki 36 % 1/2 szklanki cukru trzcinowego 150 g jagód 3 jajka (wielkość L) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na polewę: 250 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki cukru Twaróg zmielić lub dokładnie zmiksować mikserem. Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm): 1 szklanka mąki pszennej 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło posiekać nożem z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół), po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 80-90 minut do czas aż masa się zetnie. Po schłodzeniu piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. W mojej kuchni królują teraz jagody nie mogło więc zabraknąć sernika w jagodowej odsłonie. Nakłuć widelcem i przełożyć do lodówki na ok. 20 minut.