Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej
21 g suchych drożdży ( lub 42 g świeżych)
20 g miodu
10 g cukru
2 jajka
250 g mleka
7 g soli
75 g miękkiego masła
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki krupczatki
30 g cukru pudru
50 g miękkiego masła
Dodatkowo:
jagody lub inne owoce
Przepis
Do wysokiej miski wlewamy 250 gram ciepłego mleka, dodajemy dwa jajka, miód, cukier oraz sól. Całość mieszamy następnie dodajemy miękkie masło, mąkę oraz drożdże. Tak przygotowane składniki dokładnie wyrabiamy za pomocą rąk do powstania jednolitego ciasta. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W międzyczasie przystępujemy do przygotowania kruszonki, która powstaje z połączenia mąki krupczatki, cukru pudru oraz miękkiego masła.
Gdy już nasze ciasto wyrośnie dzielimy je na mniejsze kawałki, formujemy z niego kulki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedna bułka powinna ważyć około 50-60 gram. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdyjuż nasze bułeczki trochę podrosną formujemy w nich wgłębienia za pomocą dna od szklanki. Każdą z bułek smarujemy rozbełtanym jajkiem zaś w powstałe zagłębienia wsypujemy jagody. Na koniec wszystkie bułeczki posypujemy kruszonką.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.