Placek drożdżowy z jagodami

Ewelina
Ciasta
02.08.2015 13:35
Placek drożdżowy z jagodami

Składniki

Składniki ( na dużą blachę )

3,5 szklanki mąki pszennej

5 dag świeżych drożdży

1 szklanki mleka 2% lub 3,2 %

1 szklanki cukru

3 jaja

125 g masła

sól

1 szklanka jagód

Kruszonka:

5 dag maki pszennej

5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu

5 dag masła

Przepis

Mleko podgrzać, żeby stało się lekko ciepłe. Do 1/4 szklanki mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać. Oprószyć łyżeczką mąki i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, po czym odstawić do ostygnięcia.

Jajka o temperaturze pokojowej ( nie prosto z lodówki) ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałym mlekiem i masą jajeczną. Dodawać przesianą mąkę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, dość rzadkie. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli - wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotować kruszonkę: Zimne masło, połączyć z mąką i cukrem. Rozcierać w palcach, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę do czasu wyrośnięcia ciasta przechowywać w lodówce.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzchu ciasta ułożyć jagody i posypać kruszonką.

Placek wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 200 stopni C i piec 30 minut.