1 mały kalafior1 batat2 marchewki1 pietruszkakawałek selera i pora1/2 kalarepki1,2-1,5 wody1+1 łyżka masła ghee1 łyżka mąki orkiszowejnatka pietruszki/koperku1 łyżka domowej vegety ( z tego przepisu) 2-3 łyżki kwaśnej śmietanyPrzygotowanie:SMACZNEGO ! Kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych zup, dla jednych najsmaczniejsza to ta z dodatkiem makaronu, dla innych z ziemniakami. W międzyczasie obrać batata, pokroić w grubą kostkę i dorzucić do podsmażenia z resztą warzyw. Zdjąć z ognia do zupy dodać zahartowaną śmietanę i posiekaną zieleninę Latem mamy największy dostęp do świeżych warzyw, dlatego warto wykorzystać ich potencjał zdrowotny. Na końcu dodać różyczki kalafiora warzywa zalać wodą, dodać vegetę, sól, pieprz i gotować 15-20 minut.