Składniki
7-8 sztuk
1 szklanka ciepłego mleka
20 g drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
400 g świeżych truskawek + kilka borówek, umytych i oczyszczonych
KRUSZONKA :
1/2 szklanka mąki pszennej
5 łyżek cukru
50 g zimnego masła
Składniki na kruszonkę wyrabiamy palcami w miseczce.
Przepis
Drożdże mieszamy w mleku aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie wlewamy mleko z drożdżami, olej oraz jajko. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Nakrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypując mąką ponownie zagniatamy i dzielimy na 8 równych części. Formujemy równe bułeczki, lekko je przyklepujemy i robimy w środku wgniecenie. Układamy na natłuszczonej blaszce, na środek każdej układamy po kilka pokrojonych truskawek
( borówki niekoniecznie ) .
Wszystkie drożdżówki posypujemy kruszonką i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
( drożdżówki można posmarować rozmąconym jajkiem )
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 * C, przez 25 minut. Kiedy ładnie się zarumienią wykładamy z piekarnika i czekamy aż ostygną.
Smacznego :)