Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką

Krzysztof
Ciasta
25.08.2014 12:33
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką

Przepis

Składniki na tortownicę 26 cm:

(w temp. pokojowej)

300 g mąki

1 op. drożdży suchych

90 ml mleka

2 jajka

2 łyżki miodu

80 g masła

szczypta soli

300 g czerwonych porzeczek

1 op. cukru waniliowy

na kruszonkę:

140 g mąki

70 g cukru pudru

70 g masła

Masło roztopić i wystudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże i szczyptę soli. Wymieszać.

Następnie dodać miód, mleko, jajka i masło.

Ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych wyrobić miękkie klejące ciasto.

Przełożyć do misy oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i ponownie krótko wyrobić.

Przełożyć do tortownicy, wyrównać.

Z podanych składników przygotować kruszonkę.

Porzeczki wymieszać z cukrem waniliowym i wyłożyć na ciasto.

Posypać kruszonką i ponownie odstawić na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić ciasto i piec 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.