Przepis
Składniki na tortownicę 26 cm:
(w temp. pokojowej)
300 g mąki
1 op. drożdży suchych
90 ml mleka
2 jajka
2 łyżki miodu
80 g masła
szczypta soli
300 g czerwonych porzeczek
1 op. cukru waniliowy
na kruszonkę:
140 g mąki
70 g cukru pudru
70 g masła
Masło roztopić i wystudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże i szczyptę soli. Wymieszać.
Następnie dodać miód, mleko, jajka i masło.
Ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych wyrobić miękkie klejące ciasto.
Przełożyć do misy oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i ponownie krótko wyrobić.
Przełożyć do tortownicy, wyrównać.
Z podanych składników przygotować kruszonkę.
Porzeczki wymieszać z cukrem waniliowym i wyłożyć na ciasto.
Posypać kruszonką i ponownie odstawić na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić ciasto i piec 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.