Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną

Ewelina
Desery
14.06.2017 13:37
Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany 36% tłuszczu
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 250 gram truskawek

Przepis

W dużym naczyniu miksujemy 5 jajek z dodatkiem 150 gram cukru oraz jednej łyżki cukru waniliowego.

Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #1

Gdy już wszystkie składniki połączą się ze sobą do naszej masy przesiewamy mąkę z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia. Po dodaniu suchych składników do masy, całość ponownie miksujemy.

Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #2

Gotową masę na biszkopt wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem i natłuszczoną blaszkę do pieczenia.

Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #3
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #4
Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #5
Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę kuchenną wcześniej oprószoną cukrem pudrem.
Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #6
Biszkopt zwijamy w dokładnie w roladę na około jedną minutę (nie dłużej).
Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #7
Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #8
Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #9

W międzyczasie przygotowujemy krem do naszej rolady. 500 mililitrów śmietany 36% miksujemy z dodatkiem 2 łyżeczek cukru pudru na sztywną masę.

Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #10

Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #11

Ściereczkę z biszkoptem delikatnie rozwijamy następnie rozprowadzamy na nim naszą bitą śmietanę.

Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #12

Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #13

Całość posypujemy drobno pokrojonymi truskawkami.

Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #14

Biszkopt ponownie zwijamy i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #15

Roladę przed podaniem należy oprószyć cukrem pudrem. Dla dekoracji można wyłożyć kilka truskawek na jej wierzch.

Zdjęcie Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną #16

I gotowe.

Smacznego!