Składniki
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany 36% tłuszczu
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 250 gram truskawek
Przepis
W dużym naczyniu miksujemy 5 jajek z dodatkiem 150 gram cukru oraz jednej łyżki cukru waniliowego.
Gdy już wszystkie składniki połączą się ze sobą do naszej masy przesiewamy mąkę z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia. Po dodaniu suchych składników do masy, całość ponownie miksujemy.
Gotową masę na biszkopt wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem i natłuszczoną blaszkę do pieczenia.
W międzyczasie przygotowujemy krem do naszej rolady. 500 mililitrów śmietany 36% miksujemy z dodatkiem 2 łyżeczek cukru pudru na sztywną masę.
Ściereczkę z biszkoptem delikatnie rozwijamy następnie rozprowadzamy na nim naszą bitą śmietanę.
Całość posypujemy drobno pokrojonymi truskawkami.
Biszkopt ponownie zwijamy i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Roladę przed podaniem należy oprószyć cukrem pudrem. Dla dekoracji można wyłożyć kilka truskawek na jej wierzch.
I gotowe.
Smacznego!