Rolada truskawkowa

Krzysztof
Przepisy
24.06.2014 9:42
Rolada truskawkowa

Przepis

SKŁADNIKI:

masa:

śmietanka 30% 150 ml

truskawki 1/2 kg

cukier puder 2 łyżki

żelatyna 2 łyżki

woda gorąca 100 ml

biszkopt:

50 g masła

4 jajka

1/2 szklanki cukru białego

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Masa: śmietankę ubić mikserem, dodając cukier puder. Truskawki oczyścić , usunąć szypułki, odłożyć kilka a resztę zblendować. Jeżeli są kwaśne można dodać łyżkę cukru. Pozostałe truskawki pokroić w kosteczkę. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzącej wody( ja robię to blenderem) i pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa nie może być rzadka, jeżeli nie zsiądzie się, można dodać jeszcze żelatyny Biszkopt: Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać 1/2 szklanki cukru. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka. Na końcu dodajemy masło i miksujemy na najniższych obrotach. Tak przygotowaną masę przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 160 stopniach. Czystą ściereczkę rozłożyć i posypać cukrem pudrem. Upieczony biszkopt ułożyć na ściereczce papierem do góry. Zwinąć ściereczkę w rulon i pozostawić do ostygnięcia. Gdy masa truskawkowa będzie już gotowa, rozwinąć biszkopt, ściągnąć papier, rozsmarować masę i zawinąć. Wstawić do lodówki. Można przytrzymać roladę folią spożywczą. Dekorować truskawkami . Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną