Przepis
SKŁADNIKI:
masa:
śmietanka 30% 150 ml
truskawki 1/2 kg
cukier puder 2 łyżki
żelatyna 2 łyżki
woda gorąca 100 ml
biszkopt:
50 g masła
4 jajka
1/2 szklanki cukru białego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Masa: śmietankę ubić mikserem, dodając cukier puder. Truskawki oczyścić , usunąć szypułki, odłożyć kilka a resztę zblendować. Jeżeli są kwaśne można dodać łyżkę cukru. Pozostałe truskawki pokroić w kosteczkę. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzącej wody( ja robię to blenderem) i pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa nie może być rzadka, jeżeli nie zsiądzie się, można dodać jeszcze żelatyny Biszkopt: Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać 1/2 szklanki cukru. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka. Na końcu dodajemy masło i miksujemy na najniższych obrotach. Tak przygotowaną masę przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 160 stopniach. Czystą ściereczkę rozłożyć i posypać cukrem pudrem. Upieczony biszkopt ułożyć na ściereczce papierem do góry. Zwinąć ściereczkę w rulon i pozostawić do ostygnięcia. Gdy masa truskawkowa będzie już gotowa, rozwinąć biszkopt, ściągnąć papier, rozsmarować masę i zawinąć. Wstawić do lodówki. Można przytrzymać roladę folią spożywczą. Dekorować truskawkami . Smacznego:)