Biszkopt z bitą śmietaną i z truskawkami

Michał
Ciasta
05.06.2015 13:45
Biszkopt z bitą śmietaną i z truskawkami

Składniki

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

szczypta soli

1 szklanka mąki

1/2 op cukru wanilinowego

1 op śnieżki

2 galaretki truskawkowe

200 ml zimnego mleka

400 ml wrzątku

2 szklanki pokrojonych truskawek

Przepis

Białka ubij z solą. Pod koniec dodaj cukry.Cały czas ubijając dodawaj żółtka.

Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia,wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia,przelej ciasto i piec w 180 C przez ok 35 minut.

Gotowy biszkopt wystudź i przekrój na pół.

Galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku i odstaw by ostygła.

Mleko ubij ze śnieżką,dodaj przestudzoną galaretkę i wymieszaj,

Do ubitej śmietany dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj łyżką.

Na spód biszkoptu wyłóż ubitą śmietanę,wyrównaj i przykryj drugim blatem ciasta.

Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Gotowy biszkopt możecie np posypać cukrem pudrem lub polać polewą z białej czekolady.