Składniki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki
1/2 op cukru wanilinowego
1 op śnieżki
2 galaretki truskawkowe
200 ml zimnego mleka
400 ml wrzątku
2 szklanki pokrojonych truskawek
Przepis
Białka ubij z solą. Pod koniec dodaj cukry.Cały czas ubijając dodawaj żółtka.
Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia,wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia,przelej ciasto i piec w 180 C przez ok 35 minut.
Gotowy biszkopt wystudź i przekrój na pół.
Galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku i odstaw by ostygła.
Mleko ubij ze śnieżką,dodaj przestudzoną galaretkę i wymieszaj,
Do ubitej śmietany dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj łyżką.
Na spód biszkoptu wyłóż ubitą śmietanę,wyrównaj i przykryj drugim blatem ciasta.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Gotowy biszkopt możecie np posypać cukrem pudrem lub polać polewą z białej czekolady.