Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Krzysztof
Przepisy
02.05.2014 9:11
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Przepis

Składniki:

Biszkopt:

2 jajka

mąki tyle ile ważą jajka

cukru tyle ile ważą jajka

ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

350 ml śmietany kremówki

1 tabliczka białej czekolady

4 łyżki mleka

Dodatkowo:

1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

ok. 500 g truskawek

Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Tabliczkę gorzkiej czekolady z 4 łyżkami mleka rozpuścić na parze i rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. Na czekoladzie ułożyć truskawki, jedna obok drugiej.

Białą czekoladę z 4 łyżkami mleka rozpuścić na parze i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, a następnie dodać ostudzoną białą czekoladę i razem zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na truskawki i całość wstawić do lodówki. Pozostałą gorzką czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.