Przepis
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
mąki tyle ile ważą jajka
cukru tyle ile ważą jajka
ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
350 ml śmietany kremówki
1 tabliczka białej czekolady
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
ok. 500 g truskawek
Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Tabliczkę gorzkiej czekolady z 4 łyżkami mleka rozpuścić na parze i rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. Na czekoladzie ułożyć truskawki, jedna obok drugiej.
Białą czekoladę z 4 łyżkami mleka rozpuścić na parze i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, a następnie dodać ostudzoną białą czekoladę i razem zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na truskawki i całość wstawić do lodówki. Pozostałą gorzką czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.