Rolada biszkoptowa z truskawkami

Beata
Ciasta
26.04.2015 0:25
Rolada biszkoptowa z truskawkami

Składniki

Ciasto:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

3 łyżki mąki

Krem:

500 ml śmietany kremówki

1 szklanka truskawek (dałam mrożone)

2 łyżeczki żelatyny

4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)

Dekoracja

kilka świeżych truskawek

listki mięty

Przepis

Białka oddzielić od żółtek.

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.

Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku.

Mąkę przesiać i delikatnie szpatułką połączyć z masą jajeczną.

Dużą blachę (ja wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać.

Piec w 180 stopniach C około 15 minut.

Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć.

Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier.

Ciasto układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę.

Tak trzymamy do całkowitego wystudzenia.

W tym czasie możemy przygotować krem.

Śmietanę mocno schłodzoną ubijać wraz z cukrem na sztywno.

Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i po napęcznieniu wlać do ubitej śmietany, dodać rozmrożone truskawki i zmiksować.

Roladę delikatnie rozwinąć na płasko i posmarować kremem.. Ponownie ściśle zwinąć.

.

Na wierzchu ozdobić resztką kremu i truskawkami.

Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną