Przepis
Biszkopt:
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy żółtka i resztę przesianych składników. Biszkopt wylewamy na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy wcześniej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka.
Gorący biszkopt przekładamy na ścierkę. Zawijamy ciasto w roladę razem ze ściereczką. Odstawiamy by się ostudziło.
10450163_846750505358245_1569382159613933720_n
Masa śmietankowa:
- szklanka śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 20 dag truskawek
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy żelatynę. Truskawki kroimy na większe kawałeczki i mieszamy je ze śmietanką.
Ciasto ostrożnie rozwijamy i smarujemy masą. Zawijamy i owijamy folią spożywczą. Schładzamy około dwóch godzin.
Ponadto:
- kilka truskawek
- tabliczka mlecznej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i nakładamy na roladę. Truskawki kroimy w plasterki i dekorujemy roladę.