- Czas gotowania: 20 min
Składniki
- 3-4 jabłka
- ciasto francuskie
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki rodzynek
- jajko
Przepis
Na patelni roztapiamy masło, następnie dodajemy cukier trzcinowy, gałkę muszkatołową oraz cynamon.
Całość podsmażamy przez chwilę. W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka. Jabłka łączymy ze składnikami na patelni i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.
Ciasto francuskie nacinamy tak, aby powstało osiem równych kawałków.
Na cztery kawałki ciasta francuskiego wykładamy nasze nadzienie z jabłek, tak aby bok ciasta pozostały wolne.
Brzegi ciasta smarujemy wodą, następnie składamy nasze ciastka i dociskamy widelcem z każdej strony.
Tak przygotowane ciasteczka smarujemy jajkiem, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Smacznego!