Ciasteczka francuskie z jabłkami

Ewelina

Desery

31.05.2017 22:57

Ciasteczka francuskie z jabłkami

Składniki

  • 3-4 jabłka
  • ciasto francuskie
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki rodzynek
  • jajko

Przepis

Na patelni roztapiamy masło, następnie dodajemy cukier trzcinowy, gałkę muszkatołową oraz cynamon.

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z jabłkami #1
Zdjęcie Ciasteczka francuskie z jabłkami #2

Całość podsmażamy przez chwilę. W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka. Jabłka łączymy ze składnikami na patelni i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z jabłkami #3
Zdjęcie Ciasteczka francuskie z jabłkami #4

Ciasto francuskie nacinamy tak, aby powstało osiem równych kawałków.

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z jabłkami #5

Na cztery kawałki ciasta francuskiego wykładamy nasze nadzienie z jabłek, tak aby bok ciasta pozostały wolne.

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z jabłkami #6

Brzegi ciasta smarujemy wodą, następnie składamy nasze ciastka i dociskamy widelcem z każdej strony.

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z jabłkami #7
Zdjęcie Ciasteczka francuskie z jabłkami #8
Zdjęcie Ciasteczka francuskie z jabłkami #9

Tak przygotowane ciasteczka smarujemy jajkiem, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z jabłkami #10
Zdjęcie Ciasteczka francuskie z jabłkami #11

Smacznego!