Kieszonki francuskie z jabłkami

Krzysztof
Ciasta
16.04.2014 6:53
Kieszonki francuskie z jabłkami

Przepis

Składniki :

1 opakowanie ciasta francuskiego

4 jabłka

50g rodzynek

2 łyżeczki cynamonu

jajko do posmarowania

cukier do posypania

Przygotowanie :

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka, posyp cynamonem, wsyp rodzynki i duś na wolnym ogniu 10 - 15 minut aż jabłka staną się miękkie. Z ciasta francuskiego wytnij owale i na jedną cześć ułóż jabłka z rodzynkami. Sklej ze sobą końce. Każdą kieszonkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem. Na górze wytnij 2 otworki. Ciastka wsadź do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni.