Przepis
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
3 średnie jabłka
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki cukru + cukier do posypania po wierzchu
pół łyżeczki cynamonu
jajko
Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Ciasto podzielić na 8 równych części. Na każdym z nich położyć łyżkę jabłek. Ciasto złożyć na pół po przekątnej, tworząc trójkąty. Brzegi docisnąć widelcem. Na wierzchu każdego zrobić dwa nacięcia. Tak przygotowane trójkąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez około 20 minut. Smacznego