Trójkąciki z ciasta francuskiego z jabłkami

Krzysztof
Ciasta
04.03.2014 8:14
Trójkąciki z ciasta francuskiego z jabłkami

Przepis

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

3 średnie jabłka

sok z połowy cytryny

2-3 łyżki cukru + cukier do posypania po wierzchu

pół łyżeczki cynamonu

jajko

Wykonanie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Ciasto podzielić na 8 równych części. Na każdym z nich położyć łyżkę jabłek. Ciasto złożyć na pół po przekątnej, tworząc trójkąty. Brzegi docisnąć widelcem. Na wierzchu każdego zrobić dwa nacięcia. Tak przygotowane trójkąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez około 20 minut. Smacznego