Przepis
Bardzo lubię ciasto francuskie. Z jego pomocą można szybko i pysznie przygotować fantastyczne dania. Wykorzystuje go zarówno do dań na słodko jak i na wytrawnie. Dzisiaj zapraszam na ciastka francuskie z jabłkami i miodem. W smaku rewelacyjne. Słodkie, chrupiące, po prostu mniam. Deser powstaje w kilka minut, możemy je zrobić w każdej chwili.
Pyszne jabłka z nutą cynamonu otoczone w miodzie, okryte kołderką z ciasta. Dobra koniec zachwalania, musicie sami spróbować.
Zapraszam na ciasteczko :-)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg jabłek
- 2 czubate łyżki brązowego cukru
- 2 czubate łyżki miodu wrzosowego Miody Polskie
- 1 łyżeczka cynamonu
- lody waniliowe
- rozbełtane jajko do posmarowania ciastek
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy cukier i miód i rozpuszczamy, dodajemy cynamon i mieszamy. Jak już cukier się dobrze rozpuści dodajemy jabłka i wszystko razem gotujemy około 5 minut. Przekładamy do miski.
Ciasto francuskie dzielimy na dwie części wzdłuż, następnie na osiem części. Na czterech kawałkach rozkładamy większą połowę jabłek i smarujemy brzegi rozbełtanym jajkiem. Na czterech pozostałych kawałkach robimy nacięcia - wystarczą cztery. Przykrywamy kawałki z jabłkiem i zawijamy brzegi, przygniatamy każdą część widelcem. Smarujemy całość rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra dół, przez 20-25 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Podajemy na talerzykach z pozostałymi jabłkami, można dodać lody.
Przepis autorski.
Smacznego :-)