Przepis
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
1 duże jabłko (ok. 250 – 300 g)
cynamon
brązowy cukier (lub biały)
1 jajko.
Jabłka należy umyć i obierać, usunąć gniazda nasienne. Owoce dzielimy na ósemki i kroimy je w cienkie plasterki. Mieszamy je z cukrem i cynamonem (wedle uznania) i odstawiamy.
Ciasto francuskie rozwijamy i rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 mm. Wycinamy kwadraty o boku długości ok 15 cm (z jednej porcji ciasta wychodzi 6 ciastek). Na połowie kwadratu robimy poprzeczne nacięcia uważając by nie naruszyć brzegów. Drugą połowę dziurawimy widelcem i nakładamy na nią jabłka odciśnięte z soku. Nakrywamy je ponacinaną stroną ciasta i dokładnie sklejamy brzegi za pomocą widelca. Posklejane ciastka smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
Ciastka pieczemy ok. 15 - 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC aż się ładnie zarumienią. Studzimy. Zjadamy:- )
Smacznego!