Chleb jaglany bezglutenowy

Jacek
Śniadania
17.05.2017 21:07
Chleb jaglany bezglutenowy

Korzystałem z przepisu znalezionego na stronie GlutenFreeBaking.com Składniki na formę 20x11 cm:: 170 g letniej wody 7 g/ 2 łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych 170 g maki jaglanej 113 g tapioki - mąki skrobiowej 2 łyżeczki cukru lub miodu 2 łyżeczki gumy guar (niekoniecznie) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) 3 jajka (można dać same białka, miękisz będzie miał wtedy jaśniejszy i mniej żółty kolor) 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego octu) Przełożyć ciasto do formy 20x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć folią lub ściereczką. Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość (1-1,5 godziny). Chleb jaglany bezglutenowy Chleb bezglutenowy z mąki jaglanej i tapioki. Nie żebym stał się nagle zwolennikiem diety bezglutenowej, tak bardziej z ciekawości upieczony. Jeśli chleb zbyt szybko spieka się z wierzchu - nakryć folią aluminiową. Kiedy ciasto prawie już wyrosło nagrzać piekarnik do temperatury 175-180°C. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne, jest lekki, delikatny i raczej neutralny w smaku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2017/05/chleb-jaglany-bezglutenowy.html