obłędnie pyszna beza z musem z mango

Desery
17.05.2017 14:00
obłędnie pyszna beza z musem z mango

Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że efekt końcowy jest na tyle smaczny, że sama, nie dzieląc się z nikim, zjadłam całą bezę wielkości obiadowego talerza 😀 Składniki: » 4 duże jajka w temperaturze pokojowej » 1 szklanka drobnego cukru do wypieków » 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej » 1 łyżeczka octu » szczypta soli » 1 serek Philadelphia (naturalny) » 1 puszka mango w syropie » ok. 1 łyżka cukru pudru » 1 łyżeczka soku z cytryny Bardzo ostrożnie oddzielamy żółtka od białek, tak aby ani odrobinka żółtka nie dostała się do białek, inaczej białko się nie ubije. Postanowiłam jednak zaryzykować, w końcu kuchenne katastrofy nie są mi obce, więc i tą przyjęłabym na klatę (tak jak tą, że pierwsze białka musiały wylądować w zlewie, bo odrobina żółtka rozlała się do białka i już nie chciały się ubić). Kiedy po raz pierwszy spróbowałam bezy z chrupiącym wierzchem i puchatym, słodkim wnętrzem, poczułam, że stanie się ona jednym z moich ulubionych deserów (zaraz po tiramisu i lodach czekoladowych z kawałkami czekolady). Ubijanie zaczynamy od najwolniejszych obrotów (wtedy będziemy mieć pewność, że całe białko się ubije i nic nie zostanie na dnie), a następnie ubijamy na dużej mocy aż piana będzie sztywna. Na początku nie byłam do niego przekonana, bo jest nieco słony w smaku, a po dodaniu cukru pudru przyznam, że miał już zupełnie dziwaczny smak. Beza pozostała miękka od spodu, co uniemożliwiło mi przeniesienie jej z papieru na talerz, dlatego zastanawiam się, czy zrobienie poprawnej bezy bez dolnej grzałki jest możliwe. Dlatego bezę musiałam umieścić na dolnej półce piekarnika, aby nie spiekła się zbytnio, ustawić termoobieg, zmniejszyć temperaturę do 100ºC i wydłużyć czas suszenia o kolejne 90 minut. Dlatego mango, które w pierwszej wersji miało wylądować w serniku, ostatecznie skończyło na bezie. Zapewne każdy z nas w życiu choć raz próbował małych, suchych, kruchych bezików, nigdy jakoś szaleńczo mi nie smakowały. Serek Philadelphia mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i 2-3 łyżkami musu z mango. Blaszkę z pianą wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140ºC i suszymy bezę przez 90 minut. Zostawiamy bezę na kilka godzin lub na całą noc w piekarniku do ostygnięcia. Tutaj w moim przypadku, a raczej w przypadku mojego piekarnika, zadanie jest utrudnione, bo mam tylko górną grzałkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2015/12/01/oblednie-pyszna-beza-z-musem-z-mango/