szkockie ciasteczka owsiane

Desery
17.05.2017 14:03
szkockie ciasteczka owsiane

Składniki: • 225 g płatków owsianych • 3 kopiaste łyżki mąki • ok. 100 g masła • ½ łyżeczki soli • ½ łyżeczki sody • 2 łyżki cukru (dodałam muscovado, może by też zwykły lub brązowy) • ok. 60 ml gorącej wody Możemy całe owsiane ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać szklanką kółka lub tak jak ja, formować w dłoniach małe kulki (wielkości sporego orzecha włoskiego) i rozpłaszczać. Nie przejmujcie się, że płatki nadal są bardzo sypkie i raczej nie uda się uformować z nich ciastek. Wiele przepisów mówi o wstępnym uprażeniu płatków w piekarniku, ja wybrałam prostą i szybką wersję, którą można upiec gdy najdzie nas ochota na trochę zdrowszą przekąskę. Płatki owsiane to naczelny szkocki składnik pożywienia, w większych sklepach znajdziemy całe półki różnych rodzajów owsianki, która jest tradycyjnym daniem śniadaniowym. Zanim stały się ciastkami traktowane były jako chleb, stąd w wielu przepisach brak zupełnie cukru (jedynie sól). Ciasteczka są dość sycące, więc dobrze się sprawdzą jako przekąska w pracy 🙂 Płatki owsiane to również składnik wielu deserów – ciasteczka owsiane to jeden z nich. I tak jak z każdą tradycyjną narodową potrawą, istnieją dziesiątki przepisów na ich przygotowanie. Grubsze będą potrzebowały więcej czasu na wypieczenie i nie będą tak lekkie i kruche.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2015/09/04/szkockie-ciasteczka-owsiane/