Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

Jacek
Śniadania
13.04.2016 10:14
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI duży bochen ok 1300 g / forma 20 x 35 cm/ lub 2 małe bochenki Zaczyn: * 4 łyżki mąki pszennej chlebowej * 20 g świeżych drożdży (użyłem 7 g suszonych) * 1 łyżeczka cukru * 1/2 szkl. W kwietniu wypiekamy wspólnie chleb ziołowy z płatkami owsianymi, wg. przepisu Kasi z bloga Smaki i Aromaty Jest to chleb pszenny, na drożdżach, z dodatkiem płatków owsianych i duuużej ilości rozmaitych ziół. Ciasto właściwe: * 500 g mąki pszennej chlebowej (użyłem 450 g , na formę 35 x 12 cm) * 1/2 szklanki płatków owsianych * 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego * zaczyn drożdżowy * zalewa ziołowa * ok 1/2 szkl. Trochę się obawiałem, że z taką ilością różnych ziół chleb będzie przepachniony, ale nic tych rzeczy, chlebek wyszedł pyszny, a ziół jest w sam raz. Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Zioła po 1 łyżeczce: * majeranek * kolendra * kminek * szałwia * tymianek * czarnuszka * cząber * rozmaryn * bazylia oraz: * 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu * 1 łyżeczka soli Od pewnego czasu, obserwuję akcję wspólnego wypiekania chleba z Piekarnią Amber , i w końcu zdecydowałem się wziąć w niej udział. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości. Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html