Składniki na ok. 7-8 szt. klusek na parze 250 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżeczki masła 1 łyżeczka soli Na rozczyn: 15-20 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży instant 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki letniego mleka 1,5 łyżeczki cukru Rozczyn: Wszystkie składniki na rozczyn wymieszać dokładnie w misce (mleko powinno być letnie, nie gorące). Włożyć koszyk do gotowania na parze lub nałożyć na garnek gazę, przymocowaną mocno sznurkiem, tak aby po położeniu klusek nie zsuwała się z garnka. W pobliżu szkoły był mini bar, coś w rodzaju dzisiejszego fast foodu, gdzie za grosze można było się najeść pampuchami ze słodką śmietaną, plackami ziemniaczanymi z cukrem, a potem popić to wszystko czerwoną oranżadą :) Przykryć ściereczką lub folią i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 10-15 minut, do wyrośnięcia . Po wyrośnięciu, ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat/stolnicę i podzielić na 7-8 kawałków. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką/folią i zostawić do wyrośnięcia na ok 50-60 minut. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do wyrabiania, do czasu kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski, oraz stanie się gładkie i elastyczne.