Pomarańczowa marmolada do ciastek

Krzysztof
Przetwory
07.03.2014 22:27
Pomarańczowa marmolada do ciastek

Przepis

MARMOLADA POMARAŃCZOWA - składniki:

1 kg + 2 pomarańcze

1 kg jabłek granny smith

25 dag czarnej gorzkiej czekolady

1 i 1/10 kg cukru

MARMOLADA POMARAŃCZOWA - sposób przygotowania:

Jabłka umyć i pokroić na ćwiartki. Włożyć do rondla, dolać 1/3 szklanki wody, dusić 40 min, mieszając. Przelać przez sito i pozostawić jabłka do odcieknięcia na 4 godz. Odcedzić wywar przez wilgotną gazę. Odlać 1/5 szklanki (resztę można wypić). 2 pomarańcze pokroić w plasterki, z 1 kg wycisnąć sok, wyskrobać miąższ. Ugotować syrop z niepełnej szklanki cukru i 2 łyżek wody. Dodać wywar jabłkowy, sok i miąższ pomarańczy oraz resztę cukru. Gotować 10 min. Dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Doprowadzić do wrzenia, zostawić na ogniu na 15 min. Dodać plasterki pomarańczy, gotować 5 min. Nakładać do słoików.