Przepis
MARMOLADA POMARAŃCZOWA - składniki:
1 kg + 2 pomarańcze
1 kg jabłek granny smith
25 dag czarnej gorzkiej czekolady
1 i 1/10 kg cukru
MARMOLADA POMARAŃCZOWA - sposób przygotowania:
Jabłka umyć i pokroić na ćwiartki. Włożyć do rondla, dolać 1/3 szklanki wody, dusić 40 min, mieszając. Przelać przez sito i pozostawić jabłka do odcieknięcia na 4 godz. Odcedzić wywar przez wilgotną gazę. Odlać 1/5 szklanki (resztę można wypić). 2 pomarańcze pokroić w plasterki, z 1 kg wycisnąć sok, wyskrobać miąższ. Ugotować syrop z niepełnej szklanki cukru i 2 łyżek wody. Dodać wywar jabłkowy, sok i miąższ pomarańczy oraz resztę cukru. Gotować 10 min. Dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Doprowadzić do wrzenia, zostawić na ogniu na 15 min. Dodać plasterki pomarańczy, gotować 5 min. Nakładać do słoików.