Pomarańczowiec

Ewelina
Ciasta
29.08.2014 20:17
Pomarańczowiec

Przepis

Cytrusowe wyśmienite puszyste ciasto...rozpływa się w ustach..., a do tego orzechy włoskie...mniam...po orzechy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl

Składniki na ciasto:

3 duże pomarańcze

15 jaj

1 i 1/2 szk cukru kryształu

3 łyżki kakao

15 łyżek bułki tartej

6 łyżek mąki pszennej

3 łyżki proszku do pieczenia

1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych

Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 minut, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w całości w maszynce do mięsa. Ubić białka, dodać cukier, dalej ubijać dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec 3 jednakowe placki w tem.180C przez ok 25 minut. Ciasto przełożyć masą kawowo - orzechową. Wierzch polać plewą.

Masa kawowo - orzechowa:

3 jaja

5 łyżek cukru kryształu

50 dag masła

3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4-5 łyżek mielonych orzechów

2 łyżki spirytusu, rumu lub amaretto

Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, orzechy.